"Η Τήνος στον Αγώνα του 1821 και Τήνιοι Αγωνιστές"Η  Τήνος κατά το χρονικό διάστημα της Επανάστασης (1821-1827) δεν γνώρισε τις φρικαλεότητες του Αγώνα αυτού που είχε διεξαχθεί σε στεριά και θάλασσα σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο. Η πίεση του τουρκικού ζυγού, στην Τήνο, κατα την Τουρκοκρατία δεν υπήρξε έντονη. Κατά το διάστημα της Επανάστασης οι κάτοικοι της ζούσαν ειρηνικά και με το επάγγελμα που ασκούσαν εξοικονομούσαν τα μέσα διατροφής και συντηρήσεως τους. Παρ'όλα αυτά ένιωσαν την εσωτερική ανάγκη να βοηθήσουν το αγωνιζόμενο Έθνος προς την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και συνέλαβαν στην επιτυχή έκβαση του Αγώνα!

Σημαντική υπήρξε η προσφορά της Τήνου κατά τον αγώνα του 1821. Οι Τήνιοι πρόσφεραν είδη διατροφής στους αγωνιστές που περνούσαν από το νησί και χρηματικές εισφορές για τον εθνικό στόλο που υπήρξε φρουρός και προστάτης των ελληνικών νησιών από τις τούρκικες επιδρομές.
Ακόμα περιέθαλψε 15 χιλιάδες πρόσφυγες που κατέφυγαν στο νησί σε όλο το διάστημα του Αγώνα. Επίσης συντηρούσε δύο στρατιωτικά σώματα που έλαβαν μέρος στις μάχες της Κορίνθου , της Τριπολιτσάς και της Καρύστου. 

Οι Τήνιοι νεκροί και τραυματίες κατά το διάστημα της επαναστάσεως ανέρχονταν σε 2 χιλιάδες. Από το πλήθος των Τήνιων αγωνιστών του 1821 η ιστορική μνήμη λιγοστά ονόματα διέσωσε. 

Το ιερό ίδρυμα Ευαγγελιστρίας με δαπάνη του πήρε από τη Διεύθυνση Χειρογράφων της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αθηνών δακτυλογραφημένα αντίγραφα χειρογράφων που περιέχονται σε φάκελο με τον τίτλο "ΟΙ ΤΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821". Τα χειρόγραφα αυτά αποτελούν αιτήσεις των αγωνιστών μετά την αποκατάσταση της Εθνικής Ανεξαρτησίας προς Κρατικές Εξεταστικές Επιτροπές με τις οποίες ζητούσαν οικονομική αρωγή, ύστερα από τις εκδουλεύσεις που προσέφεραν στο έθνος κατά τον Εθνικό Αγώνα του 1821. 

Κάποιοι από τους Τήνιους Αγωνιστές του 1821 είναι οι εξής (κατά αλφαβητική σειρά):

Αλεξάνδρου Νικόλαος: Ο Τήνιος Αγωνιστής Ν. Αλεξάνδρου γεννήθηκε κατά το έτος 1800. Υπήρξε παππούς του αείμνηστου καθηγητή της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αλέξανδρου Μαύρου. Στις αρχές του Εθνικού Αγώνα υπήρξε ένα από τα μέλη του πληρώματος του ιστιοφόρου πλοίου που εκτελούσε τη συγκοινωνία Τήνου - Κωνσταντινουπόλεως. 

Βιδάλης Π. Αντώνιος: Ο Τήνιος Αγωνιστής , δημότης Πανόρμου έλαβε μέρος ως :1) στρατιώτης: Είχε καταταχθεί  στο στρατιωτικό σώμα που πολιόρκησε το Ναύπλιο. 2) Ως ναύτης: Είχε αποτελέσει μέλος του πληρώματος εξοπλισμένου πλοίου κατά τον Απρίλιο του 1821 και εξεπλήρωσε τα καθήκοντά του με ζήλο.

Γεωργίου Πέτρος : Καταγόταν από τον Πύργο της Τήνου . Έλαβε μέρος σε πολλές ναυμαχίες, μεταξύ των οποίων  και οι ναυμαχίες της Μεθώνης και της Κρήτης. Αποτελούσε μέλος του πληρώματος του πυρπολικού του Παπανικολή που στις 27 Μαϊου 1821 πυρπόλησε στην Ερεσσό το τουρκικό δίκροτο.

Δεσύπρης Λαμπριανός: Καταγόταν από τα Δυο-Χωριά. Υπηρέτησε την πατρίδα του ως στρατιωτικός καθ'όλη τη διάρκεια του Αγώνα. Έλαβε μέρος μαζί με 14 στρατιώτες Τηνίους που ο ίδιος διέτρεψε και μισθοδοτούσε στις πολιορκίες της Κορίνθου  και του Ναυπλίου.
Ζαχαρίου Νικήτας: Από την πόλη της Τήνου. Είχε αιχμαλωτισθεί στην Ρόδο από Τούρκους και του είχε κατασχεθεί το ιδιόκτητο πλοίο του και το φορτίο του. Μετέπειτα επανήλθε στην Τήνο και υπηρέτησε ως αρχηγός της πολιτοφυλακής Τήνου.

Άλλα ονόματα Τηνίων Αγωνιστών του 1821 είναι:

Αλεξανδρόπουλος (ναυτικός)
Αλεξόπουλος (ναυτικός)
Αλαβάνος ή Κατζαλώτος Γεώργιος (μάχη Καρύστου)
Βαρλαάμ Μακάριος (πρωτοσύγγελος)
Διβάρης Δημήτριος ( πλοίαρχος)
Φόνσος Νικόλαος (ναυτικός)

(Τα παραπάνω αποτελούν απόσπασμα από το βιβλίο της Μαρίας Δασκαλάκη - Δώριζα , "ΟΙ ΤΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821", Αθήνα 1982.)

Πολλοί ήταν οι Τήνιοι πού επέδειξαν έξοχη πατριωτική δράση ως μέλη της Φιλικής Ἐταιρίας, όπως ο Φ.Γεωργαντόπουλος, ο οποίος συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη το 1821 και υπέστη μαρτυρικό θάνατο.

Από τό 1821 η Τήνος κατέστη άσυλο πολλών Ἑλλήνων από την Μικρά Ασία καί άλλα νησιά του Αιγαίου, τούς οποίους οι κάτοικοι περιέθαλψαν.
 
Συνέπεια όμως αυτής της κοσμοσυρροής, ήταν να πέσει πανώλη στο νησί τό 1822, δηλαδή ένα ἔτος πριν την εύρεση της θαυματουργής εικόνος τῆς Ευαγγελιστρίας.

Tags: ,

Ενημερωθειτε για οτι νεοτερο...

Εγγραφείτε με το e-mail σας για να ενημερώνεστε αυτόματα σχετικά με τις νέες αναρτήσεις μας...

© 2013 Tinos E-Magazine . All rights reserved.