ΟΑΕΕ: 6 ανατροπές σε συντάξεις, εισφορές και χρέη


Σχέδιο έξι σημείων για 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες που περιλαμβάνει κατάργηση των εξαιρέσεων από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ για μισθωτούς με "μπλοκάκια", αλλαγές στον υπολογισμό των συντάξεων, "μίνι" εισφορά της τάξης των 100 ευρώ το μήνα, μεταφορά της προαιρετικής εισφοράς για επικουρική ασφάλιση από τον ΟΑΕΕ στο ΕΤΕΑ, απαλλαγή 130.000 οφειλετών με χρέη ως 5.000 ευρώ από κατασχέσεις και αύξηση του ποσού για συμψηφισμό χρεών με σύνταξη επεξεργάζονται το υπουργείο Εργασίας και η Διοίκηση του Οργανισμού.
Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", οι αλλαγές που δρομολογούνται θα παρουσιαστούν στην τρόικα. Στόχος είναι να ενισχυθούν τα έσοδα του οργανισμού κατά 800 εκατ. ευρώ το 2014, ώστε να αποφευχθούν μειώσεις στις συντάξεις 230.000 δικαιούχων από ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ.
Τι αλλάζει
Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογούνται αλλαγές που περιλαμβάνουν:
  1. Εισφορά ΤΕΒΕ για 30.000 μισθωτούς οι οποίοι είτε χρησιμοποιούν μπλοκάκια, δηλώνοντας εξαρτημένη εργασία με τον εργοδότη, ενώ έχουν δραστηριότητα που υπάγεται στον ΟΑΕΕ, είτε απαλλάσσονται νομίμως από την ασφάλισή τους στο ταμείο των ελευθέρων επαγγελματιών καθώς εμφανίζονται να έχουν ασφάλιση στο ΙΚΑ.
  2. Μίνι ασφάλιστρο 100 ευρώ για 70.000 ελεύθερους επαγγελματίες που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, καθώς βάσει νόμιμης εξαίρεσης, απαλλάσσονται από τον ΟΑΕΕ αν η έδρα της επιχείρησής τους είναι σε περιοχή με πληθυσμό κάτω των 1.000 ή 2.000 ή 3.000 κατοίκων.
  3. Υποχρεωτική εισφορά 6% για επικουρική σύνταξη: Η επικουρική σύνταξη που έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τον ΟΑΕΕ μεταφέρεται στον ΕΤΕΑ. Ήδη, προωθείται σχέδιο τροπολογίας, που προβλέπει ότι η εισφορά 6% που πληρώνουν σήμερα στον ΟΑΕΕ οι ελεύθεροι επαγγελματίες καταβάλλεται στον ΕΤΕΑ.
  4. Παρακράτηση του 25% της σύνταξης για χρέη άνω των 25.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο αυτό προτείνεται από τον ΟΑΕΕ για να ενισχυθούν οι εισπράξεις από όσους έχουν χρέη, αλλά δεν μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση και ο μόνος τρόπος για να πάρουν σύνταξη είναι να κάνουν συμψηφισμό του 25% της σύνταξης με το ποσό που οφείλουν.
  5. Ψαλίδι έως 15 ευρώ στις νέες συντάξεις, με μείωση του συντελεστή αναπλήρωσης στο 2% για όσους αποχωρούν το 2013 και 2014.
  6. 130.000 οφειλέτες με χρέη έως 5.000 ευρώ γλιτώνουν τις κατασχέσεις. Απαλλάσσονται από τη διαδικασία κατάσχεσης, καθώς οι εν λόγω επαγγελματίες θα κληθούν να καταβάλουν τα ποσά που χρωστούν, όταν φτάσουν να πάρουν σύνταξη.

Tags: , ,

0 Σχόλια σε “ ΟΑΕΕ: 6 ανατροπές σε συντάξεις, εισφορές και χρέη ”

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωθειτε για οτι νεοτερο...

Εγγραφείτε με το e-mail σας για να ενημερώνεστε αυτόματα σχετικά με τις νέες αναρτήσεις μας...

© 2013 Tinos E-Magazine . All rights reserved.