Κούρεμα 50% σε καταναλωτικά και πιστωτικές



Οι συστημικές τράπεζες παρέδωσαν την Παρασκευή το απόγευμα στην ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος τις οριστικές προτάσεις τους για τη δημιουργία των δικών τους Bad Βank και με παράλληλο κούρεμα μέχρι και 50% στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες.
Οι διοικήσεις των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών (Πειραιώς, Alpha, Εθνική και Eurobank) προωθούν τη σύσταση ισάριθμων bad banks, με παράλληλο κούρεμα μέχρι και 50% των κόκκινων καταναλωτικών δανείων προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες από αυτά που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν  και οι οφειλέτες δεν διαθέτουν ακίνητο.
Οι τέσσερις τράπεζες εξετάζουν το κούρεμα ακόμη και μέχρι 50% στα καταναλωτικά δάνεια και η αποπληρωμή του υπόλοιπου χρεωστικού σε τρεις τριμηνιαίες ισόποσες δόσεις. Για τα στεγαστικά ο σχεδιασμός δεν είναι σαφής, καθώς συνδέεται με την απόφαση για την απελευθέρωση πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.
Αυτή την στιγμή το 50% των καταναλωτικών δανείων δεν αποπληρώνεται. Βέβαια οι τράπεζες παρόλο που τα δάνεια της καταναλωτικής πίστης δεν έχουν ενυπόθηκα βάρη ψάχνουν να βρουν εάν οι δανειολήπτες έχουν ακίνητα στην κατοχή τους προκειμένου να εγγράψουν βάρος.
Για τα στεγαστικά δάνεια όμως, δεν θα υπάρξουν ανάλογες περιπτώσεις όπως στα καταναλωτικά δάνεια. Κορυφαίος τραπεζίτης έχει δεχτεί εισηγήσεις να προχωρήσει σε ένα κούρεμα από 5 έως 20% σε μερίδα των στεγαστικών δανείων. Οριστικές αποφάσεις όμως δεν έχουν ληφθεί ακόμα καθώς όλα θα εξαρτηθούν και από την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.
Εντός του επομένου εικοσαημέρου και πάντως πριν την εκπνοή του μηνός Δεκεμβρίου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμίζεται το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της εκπλειστηρίασης ακινήτων, κατέστησε σαφές σήμερα το πρωί, στη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό "Μέγκα", ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης.
Αν και ο κ.Χατζηδάκης δεν θέλησε να σχολιάσει σενάρια σχετικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, δήλωσε ότι προσπάθεια της κυβέρνησης είναι η προστασία όχι μόνον των χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων αλλά και νοικοκυριών μεσαίων εισοδημάτων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν είναι δυνατόν η παράταση ενός πλαισίου υπό το οποίο βρίσκουν σκέπη ακόμη και όσοι είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν ομαλά τις δανειακές τους υποχρεώσεις, αλλά δεν το πράττουν.
Ο κ.Χατζηδάκης πρόσθεσε επίσης ότι αν και πρόθεση της τρόικας είναι η κατάργηση της εξωδικαστικής διαδικασίας αντιμετώπισης περιπτώσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, η κυβέρνηση εμμένει στη διατήρηση τόσο της δικαστικής όσο και της εξωδικαστικής οδού για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών.
Ωστόσο, επικαλούμενος τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, επιφυλλάχθηκε περαιτέρω σχολίων.
http://www.dikaiologitika.gr/

Tags: , ,

0 Σχόλια σε “ Κούρεμα 50% σε καταναλωτικά και πιστωτικές ”

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωθειτε για οτι νεοτερο...

Εγγραφείτε με το e-mail σας για να ενημερώνεστε αυτόματα σχετικά με τις νέες αναρτήσεις μας...

© 2013 Tinos E-Magazine . All rights reserved.