Οι αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτικών ακινήτων


Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει αλλαγές στους συντελεστές χρήσης των αγροτεμαχίων, με στόχο την ανακατανομή του βάρους ανάλογα με τη καλλιέργεια. 
Είναι ενδεικτικό ότι για 30 στρέμματα, χωρίς πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό, για παράδειγμα στην Άρτα, εάν πρόκειται για μονοετή καλλιέργεια ο φόρος διαμορφώνεται στα 68 ευρώ, εάν πρόκειται για ελαιοκαλλιέργεια, ο φόρος υπολογίζεται στα 122 ευρώ, εάν πρόκειται για δενδροκαλλιέργεια φτάνει στα 135 ευρώ, ενώ εάν χρησιμοποιούνται ως χώρος στάθμευσης ο φόρος περιορίζεται στα 101 ευρώ.

Εξετάζεται, επίσης, η δυνατότητα μετακύλισης του βάρους στις επιδοτούμενες καλλιέργειες με χρήση της βάσης δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αυτό σημαίνει ότι το βάρος θα πέσει σε συγκεκριμένες περιφέρειες της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα ο θεσσαλικός κάμπος.

Υπό εξέταση είναι ακόμα η δυνατότητα αλλαγών στους συντελεστές επιφανείας με στόχο τη μετακύλιση του βάρους σε αγροτεμάχια άνω των 130 στρεμμάτων, στους συντελεστές πρόσοψης σε εθνικές ή επαρχιακές οδούς, όπως επίσης στο συντελεστή προσαύξησης για αγροτεμάχια με κατοικία, ο οποίος ως έχει οδηγεί σε 5πλασιασμό του φόρου. Είναι ενδεικτικό ότι στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης, 20 στρέμματα με δενδροκαλλιέργεια, χωρίς κατοικία θα επιβαρυνθούν με 72 ευρώ, ωστόσο εάν υπάρχει κατοικία- όχι κύρια- ο φόρος φτάνει στα 360 ευρώ. Στον Πλατύκαμπο Λάρισας, 50 στρέμματα μονοετούς καλλιέργειας σε επαρχιακή οδό, χωρίς κατοικία, επιβαρύνονται με 90 ευρώ, αλλά εάν υπάρχει κατοικία, εκτινάσσεται στα 450 ευρώ.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι η όποια αλλαγή συντελεστών δεν σημαίνει ότι μπορεί αυτομάτως να "καλυφθεί" με ανάλογη αυξομείωση συντελεστών άλλης κατηγορίας αγροτεμαχίων, καθώς διαφέρει και ο αριθμός των υπόχρεων ανά κατηγορία και ο αριθμός των ακινήτων τους αλλά και η επιφάνεια τους.
briefingnews.gr

Tags: ,

0 Σχόλια σε “ Οι αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτικών ακινήτων ”

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωθειτε για οτι νεοτερο...

Εγγραφείτε με το e-mail σας για να ενημερώνεστε αυτόματα σχετικά με τις νέες αναρτήσεις μας...

© 2013 Tinos E-Magazine . All rights reserved.